
نصب اپنفوم 3.0 در اوبونتو 14.04 LTS!
به عنوان اولین پست آموزشی سایت، تصمیم گرفته شد تا به صورت خلاصه، نحوه نصب اُپنفوم روی سیستم عامل اوبونتو، از مهمترین توزیع های لینوکس، توضیح داده شود.اُپنفوم به دو صورت Source Code و Pre-Compiled برای دانلود موجود است. هر دوی این نسخه ها کاملا از لحاظ محتوی یکسان بوده و همچنین قابلیت تغییر کد را دارند. اما فرق آنها در نحوه نصب و استفاده آنهاست.
نسخه Pre-Compiled همان نسخه ای است که بیشتر تازه کاران از آن استفاده می کنند. این نسخه از قبل کمپایل شده و می توان آن را به راحتی روی سیستم عامل مورد نظر نصب کرد. منظور از Compile شدن در برنامه نویسی، ترجمه کد نوشته شده توسط انسان به زبان ماشین است. عمل کمپایل شدن، خود زمانی را صرف می کند، اما نسخه های Pre-Compiled یا از پیش کمپایل شده، این بازه زمانی را حذف کرده و تنها به نصب نرم افزار خواهند پرداخت. در این آموزش، از این روش برای نصب اُپنفوم استفاده خواهد که در ادامه گفته می شود.
نسخه Source Code نسخه ای است که هنوز کمپایل نشده و کاربر باید ابتدا این عمل را انجام دهد. اما چه مزیتی در این نسخه وجود دارد؟ مزیت آن است که کاربر می تواند قبل از کمپایل کردن کد، آن را به میل خود تغییر دهد و سپس آن را در محل مورد نظر خود نصب کند. در نسخه Pre-Compiled، نرم افزار اُپنفوم در یک مکان خاص که در ادامه به آن اشاره خواهد شد، نصب می شود. همچنین به دلیل اینکه نسخه Source Code معمولا در محلی به جز Root لینوکس نصب می شود، می توان بدون کسب اجازه از ادمین لینوکس، به کد اصلی دسترسی داشت. توسعه دهندگان لینوکس معمولا از این نسخه برای خود استفاده می کنند. بنابراین اگر فکر می کنید در اُپنفوم حرفه ای هستید، بهتر است از این روش استفاده کنید!
اما کدام نسخه از لینوکس برای ما مناسب تر است؟ ابتدا باید نسخه های مختلف لینوکس رو بشناسید. بهتر است قبل از هرچیز سری به ویکی پدیا بزنید و کمی در مورد سیستم عامل لینوکس سواد خود را افزایش دهید. سیستم عامل لینوکس همانند ویندوز نیست و بسیار حرفه ای تر و گسترده تر از آن است. سیستم عامل لینوکس خود دارای ده ها و شاید صدها توزیع مختلف می باشد. از جمله توزیع های مهم آن می توان به Ubuntu، RedHat، Arch Linux، Cent OS و Fedora اشاره کرد. اما محبوبترین این توزیع ها همان اوبونتوی دوست داشتنی ست!
اوبنوتو هر شش ماه یکبار یک نسخه جدید ارائه می کند. بنابر همین شماره نسخه نیز تعیین می شود. برای مثال اوبونتوی 14.04 یعنی نسخه ای از سیستم عامل اوبونتو که در ماه چهارم از سال 2014 میلادی منتشر شده است. در حال حاضر جدیدترین نسخه اوبونتو 15.10 می باشد که در ماه اکتبر 2015 منتشر شده است. اما نکته بسیار مهم مدت محدود پشتیبانی هر یک از این نسخه هاست. اگر با سیستم عامل لینوکس کمی آشنایی داشته باشید حتما می دانید که این سیستم عامل بر پایه پکیج ها کار می کند. هر برنامه و یا کتابخانه جدیدی در قالب یک پکیج برای نسخه های مختلف این سیستم عامل منتشر می شود. اما آپدیت این پکیج ها تاریخ انقضا دارد. شرکت تولید کننده سیستم عامل لینوکس پشتیبانی 9 ماهه از هرکدام از نسخه های خود را تضمین کرده، اما متاسفانه بعد از این 9 ماه شما قادر به آپدیت پکیج های خود نخواهید بود (البته راه حل هایی وجود دارد.) و به ناچار باید اوبونتوی خود را آپگرید کنید. اما آپگریدی که دردسرهای فراوانی را به دنبال دارد. مخصوصا برای ما فومِرها! با آپگرید ممکن است تمام سیستم عامل به هم بخورد و بعضی از پکیج ها سازگاری مناسب با نسخه جدیدی اوبونتو را نداشته باشند. اما برای رفع این مشکل، شرکت کانونیکال Ltd. (پشتیبان اوبونتو) هر چهار نسخه یک بار، یک نسخه از اوبونتو را ارائه می دهد که به آن برچسب LTS زده است. LTS به معنای Long Term Support می باشد. این نسخه ها قادر به آپدیت پکیج ها تا 5 سال را دارند! بنابراین از این نظر نگرانی برطرف می شود. نسخه های 8.04، 10.04، 12.04 و آخرین نسخه 14.04 از این قسم هستند. به زودی و در حدود 5 ماه آینده، نسخه 16.04 LTS نیز به کاربران ارائه می شود. اما تا ارائه شدن این نسخه می توان از همان نسخه 14.04 استفاده کرد. بنابراین اصلا اینطور فکر نکنید که نسخه 15.10 جدیدتر و بهتر است و در نتیجه خاطرات خوشی برای شما به جا خواهد گذاشت! از اینجا می توانید نسخه 14.04 اوبونتو را دانلود کنید. به 32 یا 64 بیتی بودن نسخه هم توجه کنید.
خوشبختانه کدهای از قبل کمپایل شده اُپنفوم برای سیستم عامل اوبونتو، موجود است. اُپنفوم در هر بار انتشار نسخه جدیدش، این کدها را در سایت خود قرار می دهد. معمولا هر نسخه از اُپنفوم قابلیت نصب بر روی چندین نسخه از اوبونتو مخصوصا نسخه های LTS را دارند.
اما بعد از این همه توضیح می رسیم به نحوه نصب اُپنفوم. نحوه نصب اُپنفوم به صورت کامل در سایت اصلی آن آموزش داده شده است و از اینجا می توانید آن را مشاهده کنید.
در اینجا هم دقیقا همین آموزش اما به زبان ساده تر برای کاربران تازه کار، ارائه می شود. نسخه 3.0 نرم افزار اُپنفوم برای دو نسخه 14.04 و 15.10 اوبونتو آماده شده است. اگر نسخه اوبونتوی شما این نیست و نمی توانید آن را تغییر دهید می توانید از روش کمپایل کردن Source Code برای نصب اُپنفوم روی سیستم عامل خود اقدام کنید.
خیلی از افراد این سوال رو از من پرسند که آیا می توان اُپنفوم را به صورت آفلاین نصب کرد؟ جواب مثبت است اما فعلا نه برای تازه کاران. نصب آفلاین نیازمند مهارت اندکی در لینوکس و ترمینال آن دارد. شاید در آینده ای نه چندان دور آموزش چنین نصبی در سایت گذاشته شود. پس بنابراین در اینجا برای نصب اُپنفوم لازم است تا به اینترنت متصل باشید. حواستان باشد که حداقل لازم خواهد بود تا حدود 400 مگابایت از اینترنت دانلود کنید. بنابراین اگر شما هم مثل من، دلتان به حال حجم ترافیکتان می سوزد، از دانلود شبانه خود استفاده کنید! اگر هم که دانلود شبانه ندارید، باید 400 مگابایت قربانی کنید!
نصب اُپنفوم بر خلاف تصور خیلی ها، اصلا هم سخت نیست. چند دستوری بیشتر لازم نیست که وارد کنید و در ادامه تمام کارها به صورت خودکار انجام خواهد شد. قبل از شروع به دانلود و نصب لازم است تا نام پکیج نرم افزار به لیست پکیج های اوبونتوی شما وارد شود. بنابراین در همین ابتدای کار یک ترمینال (Terminal) باز کنید. مهمترین جزء یک سیستم عامل لینوکسی همین ترمینال است که در ادامه بحث ها با آن آشنا خواهید شد. برای باز کردن ترمینال می توانید از ترکیب کلید های Ctrl+Alt+T استفاده کنید. پس از باز کردن ترمینال کد زیر را در آن کپی و پیست کنید. دقت کنید که میانبرهای کپی/پیست در ترمینال متفاوتند. کافیست یک کلید Shift به میانبرهای قبلی اضافه کنید. یعنی Ctrl+Shift+C برای کپی و Ctrl+Shift+V برای پیست کردن.
sudo add-apt-repository http://www.OpenFOAM.org/download/ubuntu
حالا لازم هست تا لیست پکیج های کل اوبونتو آپدیت بشه، که البته یکی از این پکیج ها همان اُپنفوم هست:
sudo apt-get update
حالا به راحتی می توان شروع به دانلود نسخه از قبل کمپایل شده اُپنفوم کرد:
sudo apt-get install openfoam30
با اجرای این دستور ترمینال از شما سوال خواهد کرد که آیا مطمئن به نصب این نرم افزار هستید یا نه که با تایپ کردن حرف y، این کار رو تایید می کنید. همچنین ممکنه به خاطر عدم شناخت اوبونتو از اُپنفوم یک سوال دیگری مبنی بر تایید اعتماد شما به این نرم افزار از شما پرسیده بشه که باز هم می تونید مثل بالا، جواب مثبت (!) بدید. اینجا باید مطمئن باشید که پکیج های مربوط به اُپنفوم به خوبی دانلود و نصب شدند. معمولا بعد از دانلود کامل، چندین خط کد به صورت خودکار اجرا میشند و در نهایت بدون هیچ خطایی، ترمینال آماده گرفتن دستور بعدی خواهد بود. در صورتی که با خطایی همچون خطای زیر مواجه شدید:
E: Unable to fetch some archives
مطمئن باشید که هنوز دانلود کامل نشده و احتمالا مشکل از اینترنت شماست. اما نگران نباشید. هر خطایی رخ داد، دوباره و شاید با یک اینترنت جدید، دستور نصب اُپنفوم رو تکرار کنید. بعد از نصب کامل اُپنفوم لازم هست تا نرم افزار پاراویو هم در کنار اُپنفوم نصب شود.
sudo apt-get install paraviewopenfoam44
دوباره همان روند تایید اینجا هم ادامه پیدا می کنه. دقت کنید که paraviewopenfoam44 با paraview فرق می کنه. بعدا در این رابطه مطلب گذاشته خواهد شد. و اما بعد از دانلود و نصب موفقیت آمیز، یک مرحله تا انتها همچنان باقی مانده. اُپنفوم نرم افزاری هست که با ترمینال لینوکس کار می کنه بنابراین لازم هست تا دستوراتش در این ترمینال لود بشه. اما ترمینال لینوکس هر دفعه قبل از باز شدن، فایلی رو چک می کنه تا ببینه آیا دستور جدیدی به دستورات قبلی اضافه شده یا خیر. بنابراین لازم هست تا دستورات اُپنفوم در این فایل فراخوانی بشند. این فایل در پوشه Home اوبونتو قرار داره و نام اون .bashrc هست.این فایل به دلیل اینکه در ابتدای نام خود داری . (نقطه) هست، یک فایل مخفی محسوب میشه. اما برای اینکه اون رو بتونید ببینید، کافیه به پوشه Home خودتون برید و کلیدهای Ctrl+H رو فشار بدید. حال اگر روی فایل کلیک کنید، این فایل در داخل یک نرم افزاری به نام Gedit (شبیه به NotePad در ویندوز) باز خواهد شد. همه این مراحل باز کردن فایل در این نرم افزار رو میشه به راحتی با یک دستور هم انجام داد. کافیه دستور زیر رو در ترمینال وارد کنید:
gedit ~/.bashrc
حالا به انتهای این فایل برید و کد زیر رو به اون اضافه کنید. در نهایت فایل رو ذخیره کنید و اون رو ببندید.
source /opt/openfoam30/etc/bashrc
لازم هست در این مرحله یک بار ترمینال خودتون رو ببندید و دوباره باز کنید تا فایلی که تغییر دادید دوباره فراخوانی بشه. نصب اُپنفوم در اینجا تکمیل شده. در ادامه لازم هست تا پوشه مربوط به کاربر تشکیل بشه و مثال های آموزشی اُپنفوم داخلش کپی بشند. برای این کار کافیه دو دستور زیر رو وارد بکنید. هربار یک دستور رو در ترمینال کپی کنید و اجرا کنید.
mkdir -p $FOAM_RUN cp -r $FOAM_TUTORIALS $FOAM_RUN
حال برای مطمئن شدن از درست نصب شدن نرم افزار معمولا بهتر هست تا یکبار اون رو تست بکنید. با دستورات زیر شما می تونید به پوشه ساده ترین مثال اُپنفوم، یعنی Cavity برید و اون رو ران کنید.
cd $FOAM_RUN/tutorials/incompressible/icoFoam/cavity blockMesh icoFoam
در نهایت هم باید با استفاده از دستور زیر، داخل نرم افزار پاراویو برید و نتایج رو مشاهده کنید.
paraFoam
31 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
با سلام
من فایل های openfoam رو آماده دارم و حالا میخوام نصب کنم اما نمیدونم چطور!!!
لطفا راهنمایی بفرمایید.
نصب اُپنفوم با فایل های آماده کار ساده ای نیست. برای تازه کاران فقط توصیه میشه که از طریق اینترنت و با روش بالا اُپنفوم رو نصب بکنند.
ممنون، عالی بود….
سلام
من میخوام یک لپ تاپ مناسب برای نصب لینوکس و کاربرد openfoam تهیه کنم
رنج قیمتی 3 میلیون. آیا پیشنهادی دارین؟
با تشکر
سلام، من دو برند ایسر و ایسوس رو دیدم و راضی بودم. البته این نکته رو هم باید ذکر کنم که معمولا لپتاپ ها برای سیستم عامل ویندوز طراحی شدند و بنابراین گاهی در لینوکس به مشکل بر می خورند، البته این به این معنا نیست که نشه حلش کرد و معمولا برای همه چیز راه حل هست.
با این بودجه، شما می تونید از لپتاپ های خوب ایسوس استفاده بکنید. سعی کنید اگر کارتون CFD هست، لپتاپی بخرید که ۸ هسته (Thread) داشته باشه. ولی الان مدل خاصی مد نظرم نیست.
ممنون
آقا مجتبی خدا خیرت بده خیلی خیلی از راهنمایی ساده و مفیدت ممنون ام.
خواهش می کنم. خیلی خوشحالم به دردتون خورد.
سلام
با توجه به اومدن نسخه ی Ubuntu 16.04 LTS، و احتمالا نسخه ی جدید اپنفوم تا چندی دیگه، اگه توضیح اضافه ای لازم هست، ممنون می شم بفرمایید.
یا علی ع
سلام،
معمولا روند کار همین هست و تغییری نمی کنه. ولی اگر باز هم تغییری ببینم اینشالا به صورت ضمیمه ذکر می کنم.
با سلام
من نسخه 14.1 اوبونتو رو نصب کرده ام، کدوم نسخه OF مناسب هست؟؟
مرسی
با رفتن به سایت openfoam.org قسمت download /archive
http://openfoam.org/download/archive/
میتونید ببینید که کدوم نسخه مناسبه: برای شما v2.3.1 مناسبه.
ممنون از جواب شما! یه مشکل دیگه این هست که موقع نصب با کپی و پیست کردن همون خط اول روند نصب در ترمینال
یه پیامی به این صورت برای من میاد که [sudo] password for amir:
چه پسوردی نیاز هست که اینجا وارد شود؟؟ جالبه که امکان تایپ پسورد ورود به اوبونتو در اینجا وجود نداره! اگه ممکنه برای این مشکل راهنمایی کنین.
مرسی
با طی کردن روند نصب با این وضعیتی روبرو می شم :
W: Failed to fetch http://security.ubuntu.com/ubuntu/dists/utopic-security/multiverse/binary-i386/Packages 404 Not Found [IP: 91.189.88.152 80]
E: Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.
در رابطه با Package ها، اگر تعداد این خطا کم هست مشکلی نیست. اما اگر زیاده بهتره منبع Package هاتون رو تغییر بدین. برای این کار از نرم افزار Ubuntu Software Center به قسمت Edit -> Software Sources برید.
در کل همونطور که در متن هم روش تاکید کردم به مرور زمان شما برای آپدیت پکیج ها دچار مشکل خواهید شد. به همین دلیل اشاره شد که بهتر هست از نسخه های LTS استفاده بشه. البته که میشه مشکلات رو حل کرد ولی باز هم گریبانگیر خواهد شد.
در لینوکس رمز عبور ها در هنگام تایپ نمایش داده نمیشند. شما رمز عبور یوزر رو وارد کنید و Enter بزنید.
خیلی ممنون که راهنمایی می کنین.
بین نسخه های 14.04 و 14.04.4 اوبونتو تفاوتی هست؟؟ هر دو LTS هستند؟
ضمنا این لینکی که شما برای دانلود گذاشتین به صورت مستقیم نمیشه دانلود کرد و حتما باید تورنت باشه؟؟
نسخه 14.04.4 نسخه آپدیت شده هست. این پست قدیمی هست. الان ورژن 16.04 اومده که دوباره از همون لینک گذاشته شده می تونید اتفاقا مستقیما دانلود کنید. مستقیم به این معنا نیست که با کلیک روی لینک بالا شروع به دانلود بشه. این لینک شما رو به قسمت دانلود سایت اوبونتو منتقل می کنه که همیشه همه نسخه های اوبونتو رو می تونید به صورت مستقیم دانلود کنید. لینک رو بزنید مشخص هست.
http://releases.ubuntu.com/16.04/ubuntu-16.04-desktop-amd64.iso
لینک مستقیم نسخه 16.04 – 64 بیتی
سلام
بعد از اضافه کردن کد source /opt/openfoam30/etc/bashrc به فایل .bashrc و ذخیره و بستن اون، در ترمینال عبارت زیر ظاهر می شود:
bash: /apt/openfoam30/etc/bashrc: no such file or directory
به نظر شما مشکل از کجاست؟؟
ممنون از راهنمایی شما
داخل پوشه /opt برید و ببینید نام فولدر اپنفوم دقیقا چی هست. احتمالا نام فولدر openfoam301 هست که باید در آدرس بالا تغییر بدید.
با سلام
من با دستور nautilus /opt تونستم opt رو پیدا کنم، ولی تنها یه دونه پوشه ب اسم paraviewopenfoam44 در اونجا هست و پوشه دیگری به اسم openfoam وجود نداره، امکان داره که چیزی درست نصب نشده باشه؟؟
پوشه opt داخل پارتیشن لینوکس شما (Computer) قرار داره که می تونید اون رو در کنار بقیه پارتیشن ها به راحتی پیدا کنید. نیازی به یافتن دستوری نیست.
اگر فقط این پوشه هست، در این صورت اپنفوم شما نصب نشده و باید دوباره مراحل رو انجام بدید.
خیلی خیلی ممنون از راهنمایی های شما! بالاخره تونستم نصب کنم و مثال cavity رو هم اجرا کردم 🙂
مرسی تا سوالات بعدی ایشالا…
با سلام
من می خوام مساله شکست یه ستون آب را در داخل یه فضای دوبعدی و دوفازی با هوا با روش CICSAMشبیه سازی کنم(sharp interface) می خواستم بپرسم که ممکن هست که شما حلگر متناسب با این مساله رو پیشنهاد بدین و اینکه آیا نیاز هست که من تمامی معادلات و گسسته سازی های مرتبط با این روند رو ابتدا خودم به دست بیارم و یا اینکه در حلگرها احتمالا موجود هست؟؟
سلام،
سوالات رو بهتر هست در بخش پرسش و پلسخ سایت بپرسید.
من تاحالا در اپنفوم چنین روشی ندیدم. البته ممکن هست شخصی به صورت غیر رسمی کدش رو نوشته باشه که تنها با جستجو به دست میاد.
اگر نبود بله تمام کدنویسی رو خودتون باید انجام بدید که کار زیاد آسونی نیست.
با سلام ممنون میشم اگه کسی بتونه راهنماییم کنه.من ی کار cfd دارم که میخوام turbine cascade رو مدل کنم.با pointwise مش زدم اما وقتی داخل ansys fluent میبرم مشکل پیش میاد.فک میکنم از مقدار yplus , ystar که لحاظ میکنم.کسی هست بتونه مطلبی بذاره که این چیزای پایه ای رو توضیح داده باشه.با تشکر
سلام من مشکل اتصال به وای فای رو توی اوبنتو 16.04 دارم…..هرکاری میکنم وصل نمیشه…لطفا راهنمایی کنین
با سلام باید درایورش رو جداگانه از اینترنت پیدا و نصب کنید.
سلام
ممنون از راهنماییتون
میخواستم بدونم نصب اوپن فوم پلاس (openFOAM.COM) هم به همین ترتیبه…آخه من یکی از قسمت های اون مشکل دارم ولی این روندی که شما گذاشتین به نظر بدون مشکل میاد…یا آموزشی دارین که لوپن فوم 1706 رو یاد داده باشه؟